(Article publicat a la revista del poble "El Pedris", número 219, Tardor de 2013, per Antoni Cortés Mañá, escriptor i historiador local)
Tot i els continus canvis d’hàbits
alimentaris, encara podem trobar arreu del territori el forn com a establiment
on podreu comprar un dels productes que segueix essent bàsic: el pa. El que ja
no es tant corrent és que el pa que us serveixin sigui cuit al forn tradicional
de sempre. Fins i tot a les zones rurals, aquests forns alimentats amb matèria
vegetal estan desapareixent per raons òbvies.
Aquesta breu introducció és perquè avui us voldríem
parlar, tot i que ja ho hem fet en d’altres ocasions, de l’antic forn de la Vila, avui conegut com “El forn de
Fígols”. Aquest forn que havia estat d’ús comunal, que l’Ajuntament arrendava
anualment al millor postor, i que durant segles va estar coent el pa per als
botencs. I podem dir que avui continua fent-ho.
Com ja és sabut, la seva explotació de manera
comunal va persistir fins la desamortització promoguda per Pascual Madoz. Així
va ser com va passar a mans privades, segons es diu al llibre II de Inventarios
i Rentas de la Hisenda Pública de Tarragona, corresponent a l’any 1855.
Fins ara pensàvem que la persona que el va comprar i que va pagar el primer
termini al setembre de 1859, Domingo Aros Amades, s’havia fet càrrec de la seva
explotació. Però uns capítols matrimonials fets davant el notari de Gandesa,
Àngel Sunyer i Magrinyà, el 24 de juliol de 1874, ens han aportat noves dades.
Amb Josefa Pallarés Alcoverro de Prat de Comte es
vol casar un botenc, Miquel Vidal Morelló, fill de Mariano Vidal Roig i de
Josefa Morelló Amades. Aquests últims, com a de casa mig bona que són, fan
capítols matrimonials, en els quals, entre d’altres béns, deixen al seu fill
Miquel Vidal Amades el que a continuació transcrivim:
La veintena parte de un horno de pan
cocer situado en la referida villa y calle Cementerio sin número de superficie
seis metros de ancho por ocho metros de largo con la de piso terreno y tejado,
que linda por la derecha con casa de Domingo Aros por la izquierda con dicha
calle del Cementerio y por detras con calle de la Paja de valor dicha acción
ciento cincuenta pesetas.
Les pertenece por compra del Estado
en unión de otros socios cuya escritura no tienen en el acto.
Així, sabem
que l’abans esmentat Domingo Aros Amades era tan sols un dels vint socis que es
van fer càrrec del negoci. Si bé no sabem en quines condicions va ser explotat
el forn per aquests vint socis, sí que sabem que es denominava “Sociedad Horno
de la Vila”. El 23 d’agost de 1931 passà a mans de Joaquim Alcoverro Miravet,
que se’l quedà pel sistema d’adjudicació. Aquest, el 25 de juny de 1941, el ven
al matrimoni format per Josep Fígols Bes
i Mariana Roselló Rullo. Un nét d’aquests, Mariano Fígols Jornet, n’és la
tercera generació i l’actual pastisser. Ell és qui manté viu i calent -mai
millor dit- el vell forn.
Pensem que, independentment de l’ofici que un
tingui, ha de ser una gran vivència personal i emocional poder compartir el teu
treball amb alguna cosa que té centenars d’anys.
A. Cortés
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada